Уряд заклав у бюджет 2022 макропоказники, які суперечать один одному - економіст

Бюджет виконати просто неможливо
Ексклюзив
Уряд заклав у бюджет 2022 макропоказники, які суперечать один одному - економіст
Кабінет Міністрів України (фото: Парламент UA)
16 Вересня 2021, 17:21
читать на русском

Економіст, автор книги "Як підняти українську економіку" Андрій Новак розповів про суперечності у проєкті бюджету на 2022.

Про це він заявив у коментарі Парламент.UA.

За його словами, уряд в проєкті бюджету на 2022 рік заклав макропоказники, які виконати одночасно просто не можливо, вони суперечать один одному.

Зокрема проєкт закладає девальвацію гривні відносно сьогоднішнього реального курсу менше ніж 27 гривень за долар до майже 29 гривень за долар. Водночас уряд закладає зменшення інфляції, що не можливо, бо девальвація призводить навпаки до росту інфляції. Тобто це несумісні показники в один проміжок часу, - сказав економіст.

Новак додав, що уряд закладає значне зростання ВВП та зменшення дефіциту бюджету. Хоча саме зростання дефіциту бюджету за умови його використання на покриття реальних секторів економіки та є одним із джерел прискорення росту економіки, тобто росту ВВП країни.

Загалом уряд пішов простим шляхом: негативні показники зменшувати, а позитивні збільшувати. Такий підхід є самообманом, або просто піаром на публіку, - відзначив він.

Нагадаємо, що економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що в бюджеті на 2022 рік немає жодної нової цифри, адже всі показники такі ж, як і в бюджетній декларації, ухваленій ще наприкінці весни.

Читайте також

1