Усі документи залишаться чинними: у Державній міграційній службі передумали визнавати недійсними паспорти українців

Попри це. проблема різної транслітерації в документах залишається
Важливо
Усі документи залишаться чинними: у Державній міграційній службі передумали визнавати недійсними паспорти українців
Українські паспорти (Фото: судово-юридична газета)
14 Березня 2023, 10:21
читать на русском

Процес анулювання закордонних паспортів українців у зв’язку зі зміною правил транслітерації зупинено.

Про це у Facebook повідомив народний депутат Роман Бабій.

"Після недавніх повідомлень про автоматичне анулювання закордонних паспортів на сьогоднішнє засідання комітету правової політики запросили голову ДМС, щоб розібратися у цій, м'яко кажучи, "дивній" ситуації", - написав Бабій.

Як повідомила очільниця Державної міграційної служби Наталія Науменко, процес анулювання зупинено, а дію тих паспортів, які вже анулювалися у зв'язку з цим, поновлено (чи найближчим часом буде поновлено).

Проте проблема залишається. Наразі близько 34 тисячі громадян України мають закордонні паспорти з різною транслітерацією.

Європейські партнери незадоволені, бо деякі українці зловживають цим - обходять обмеження на перебування за кордоном та отримання допомоги, використовуючи для цього свої різні паспорти, написання ім'я чи прізвища в яких відрізняється. А на папері (чи в електронній базі) різне написання - значить не одна й та ж людина.

За словами нардепа, з проблемою боротимуться, але не анулюванням паспортів. Будуть переконувати змінити документи або просто міняти їх по закінченню терміну дії.

Нагадаємо, кілька днів тому ДМСУ повідомила, що в Україні закордонні паспорти та ID-карти частини громадян автоматично стали недійсними. Це пов'язано із оновленням програмного забезпечення та зміною транслітерації за одним зразком. Якщо написання латинськими літерами відрізняється, чинність втрачає перший виданий документ.

Читайте також

1