Устенко пояснив, чому в Україні слід повернутися до ринкового курсу гривні до долара

Відмова від фіксованої частини курсу може скорегувати ринковий курс у бік невеликого зниження
Головне
Устенко пояснив, чому в Україні слід повернутися до ринкового курсу гривні до долара
Купюри, гривня, долар Фото: УНІАН

Радник президента з економічних питань Олег Устенко вважає, що в Україні слід відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара.

Про це він повідомив в інтерв'ю РБК-Україна.

Мені здається, що настав вже час скасування фіксованого курсу - треба переходити до ринкового курсу, який вже існує. Який сенс тримати два курси відразу? - сказав Олег Устенко.

За його словами, нині НБУ ніби фіксує курс на позначці 29,25, тоді як на ринку курс коливається в районі 33-36 гривень за долар. Тому відмова від фіксованої частини курсу може скорегувати ринковий курс у бік невеликого зниження.

Вже пора переходити до нормального ринкового курсу. Тим більше, що треба підтримати наших експортерів, і Міністерство фінансів, яке збирає податки, в тому числі і від імпорту. Національний банк вже зробив можливе і неможливе - фінансова система вистояла в перші дні, тижні і місяці війни. Зараз можна в цьому напрямку робити послаблення, - пояснив Устенко.

Нагадаємо, з 6 липня ПриватБанк підняв курс валют під час оплати карткою до рівня готівкового курсу. Це торкнеться насамперед українців, які поїхали за кордон і розплачуються гривневими картками.

Читайте також

1