В Естонії зіпсували вакцину, якою мали поділитися з Україною

Вакцина зіпсувалася через несправний холодильник
В Естонії зіпсували вакцину, якою мали поділитися  з Україною
Вакцина (фото: Pan American Health Organization)
1 Липня 2021, 01:08
читать на русском

Через поломку холодильника в Естонії зіпсувалися 68 тисяч доз вакцини AstraZeneca з тих, які там хотіли пожертвувати іншим країнам.

Про це пишуть Reuters та ERR.

Повідомляється, що температура у камері холодильника підвищилася до 15 градусів за Цельсієм, а препарат необхідно зберігати за температури 2-8 градусів. Сигналізація не повідомила про несправність, хоча мала б надіслати автоматичне сповіщення. Несправність  помітили лише через 12 годин, коли працівник увійшов у холодильну камеру.

З невідомих причин система сповіщення не спрацювала. Ні Департамент охорони здоров'я, ні компанія Riigi Kinnisvara AS, яка управляє приміщенням, не отримали повідомлення про те, що система працює не так, як зазвичай, ㅡ заявив міністр охорони здоров'я та праці Естонії Танел Кіїк.

Вакцина зберігалась на складі Департаменту охорони здоров'я Естонії. Поруч зберігалися й інші вакцини та лікарські засоби.

Портал ERR із посиланням на чиновників пише, що всього зіпсувалися щонайменше 100 тисяч доз вакцин (не тільки проти COVID-19) та інших препаратів. Через поломку холодильника завдано збитків на 1,15 млн євро.

Як відомо, уряд Естонії вирішив поділитися 900 тисячами доз вакцин. Україна мала отримати 200 тисяч доз: 100 тисяч з-поміж оголошених естонським урядом і ще окремо додаткові 100 тисяч.

Нагадаємо, в Естонії вакцинуватимуть дітей віком від 12 до 15 років від коронавірусу. Вакцинація дітей не відрізнятиметься від вакцинації дорослих. Вакцину вводитимуть двічі з інтервалом не менше трьох тижнів.

Читайте також