В Ірландії від лютого скоротять виплати українцям: кого це стосується

В Ірландії схвалили нові правила перебування українських біженців, які стосуватимуться лише новоприбулих людей
В Ірландії від лютого скоротять виплати українцям: кого це стосується
Ірландія
25 Січня 2024, 23:58
читать на русском

Скорочені виплати для новоприбулих українських біженців у Ірландії будуть запроваджені на початку лютого. Але стосуватимуться вони лише періоду проживання у житлі від держави.

Про це заявила міністр соціального захисту Хізер Хамфріс, повідомляє Irish Independent.

В Ірландії схвалили нові правила перебування українських біженців, які стосуватимуться лише новоприбулих людей. Зокрема, термін проживання у безкоштовному житлі від держави обмежуватиметься 90 днями, а щотижневі виплати втікачам від війни скоротять до 38,80 євро з 220 євро.

За словами міністра, українські біженці отримуватимуть зменшені виплати, лише поки вони проживатимуть у державному житлі. Українці отримуватимуть вищу соціальну допомогу, коли будуть жити самостійно поза державним житлом.

Спеціальні центри прибуття для українців прийматимуть лише новоприбулих, повідомила Хізер Хамфріс Комітету соціального захисту. Деякі з цих нових центрів будуть побудовані по всій країні. Біженців розміщуватимуть там упродовж 90 днів.

"Тож той факт, що вони перебувають у визначеному центрі розміщення, дає їм право на оплату", – зазначила міністр.

Ірландські політики зазначають, що відтепер буде велика різниця між тими, хто йде до центру розміщення, і тими, хто знаходить житло самостійно. Знижені виплати також будуть стимулом шукати власне житло.

Водночас власники житла, які приймають українських біженців, отримуватимуть від держави 800 євро на місяць.

Ірландія прийняла вже понад 110 тисяч біженців із України. Очікується, що скорочення виплат має знизити привабливість країни для нових людей.

Нагадаємо, програма підтримки українців в Ірландії може значно змінитися найближчим часом. Уряд розглядає варіанти скорочення допомоги. Один з основних аспектів, який можуть змінити, це безкоштовне проживання. Планують обмежити його до трьох місяців, після чого біженцям доведеться самостійно шукати собі житло. Також Ірландія надає українцям досить високі виплати – по 220 євро на тиждень. Їх можуть скоротити, адже вони значно перевищують соціальну допомогу в інших країнах Європи.

Читайте також

1