В Міненерго розробили графіки відключень: чого чекати українцям з 1 жовтня

В регіонах розгортають "Пункти незламності"
Важливо
В Міненерго розробили графіки відключень: чого чекати українцям з 1 жовтня
Електрична лампа (Фото: pexels)
14 Вересня 2023, 19:17
читать на русском

В Україні шириться інформація про те, що вже з 1 жовтня в Україні почнуть застосовувати графіки відключень електроенергії.

Міністерство енергетики повідомляє, що інформація поки не відповідає дійсності.

Міненерго підкреслило, що зараз електроенергетична, вугільна, нафтогазова галузі посилено готуються до нового опалювального сезону. Нинішня ремонтна кампанія на об’єктах енергетики є наймасштабнішою за всі часи незалежності нашої країни.

Міністерство заспокоїло громадян: «Завдяки цим зусиллям енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та відповідно обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів. У денні години спостерігається профіцит потужностей. А тому застосування відключень з 1 жовтня у будь-якому з регіонів країни не планується».

В той самий час у повідомленні йдеться, що відключення споживачів можливі у випадку пошкодження енергетичної інфраструктури окупантами під час обстрілів, як це відбувалося минулого опалювального сезону.

Міненерго додало: «Враховуючи, що торік у деяких регіонах виникали ситуації із несправедливим розподілом електроенергії між споживачами, операторами системи розподілу були розроблені та заздалегідь опубліковані графіки можливих відключень, які можуть бути застосовані виключно у разі обстрілів та пошкодження енергетичного обладнання».

Зазначається, що на сьогодні жодних відключень побутових споживачів під час осінньо-зимового періоду не передбачається.

Нагадаємо, міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що в Україні відключення світла взимку застосовуватимуть лише у разі значних пошкоджень через можливі російські обстріли енергосистеми. Він зазначив, що енергосистема нашої країни буде готова до зими і є всі необхідні ресурси для того, щоб пройти опалювальний сезон без відключень електроенергії.

Однак він наголосив, що такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

За словами міністра інфраструктури, Олександра Кубракова, в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

Читайте також