В МОЗ розповіли, чи є проблеми з поставками ліків в Україні

В перші два тижні війни були певні проблеми з логістикою
Важливо
В МОЗ розповіли, чи є проблеми з поставками ліків в Україні
31 Березня 2022, 11:22
читать на русском

В Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що наразі в Україні немає проблем із постачанням медикаментів, а певні проблеми з логістикою були лише в перші два тижні російського вторгнення.

Про це повідомив очільник міністерства Віктор Ляшко в інтерв'ю РБК-Україна.

У перші два тижні були деякі проблеми з поставками. Вони стосувалися зокрема логістики, оскільки розвезення було ускладнено. По-перше, йшли активні бойові дії, не була визначена зона фронту. По-друге, був ажіотаж в аптеках. Скуповували все і набагато місяців, - зазначив він.

За словами міністра, це трохи збило динаміку споживання. І для дистриб'юторів, які розвозили препарати по аптеках, збився графік і розуміння того, куди й в якій кількості необхідно доставляти. Зараз з цим проблем немає, і вже відкрилося більше аптек.

Препарати є, і логістично намагаємося працювати, щоб люди не відчували збоїв. Але тут можна виділити три зони. Перша - де все працює, як зазвичай. Зона, де є проблеми з розвезенням, оскільки є питання великої кількості блокпостів. І є зона, де ведуться активні бойові дії, і де аптеки не можуть відкритися, - додав він.

Міністр також розповів, чи є проблеми з інсуліном та препаратами тиреоїдної групи, адже коли аптеки закривалися, то з ними виник ажіотаж. Зараз з інсуліном проблем немає. Крім того, він виробляється на українських заводах.

Більше мільйона флаконів інсуліну є в Україні. Ми його закупили як централізовано для поставки в ті регіони, де не працюють аптеки. Також він з'являється в аптеках, - сказав Ляшко.

Він також додав, що інсулін зараз дозволили видавати й по електронному, і по паперовому рецепту. А в Києві була проблема в тому, що препарат не відпускали за паперовим рецептом.

Нагадаємо, що лікарі екстреної медичної допомоги носитимуть бронежилети під час викликів у зонах бойових дій та на прифронтових територіях.

Читайте також

1