В НБУ прогнозують зростання курсу євро в Україні

НБУ встановив офіційний курс на рівні 38,05 гривень за євро
Головне
В НБУ прогнозують зростання курсу євро в Україні
Євро, валюта Фото: Pixabay
16 Листопада 2022, 17:36
читать на русском

Роль євро на валютному ринку України цього року зросла через зміну структури експорту, а також велику кількість українських мігрантів у Європі.

Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Як зазначив Ніколайчук, з початком війни через складності у логістиці та руйнування виробничих потужностей знизили питому вагу сировини в експорті. Крім того, посилилися транспортні потоки через кордон із Європою.

Як результат, якщо, наприклад, у 2021 році питома вага євро у розрахунках за експорт товарів становила лише 26%, то у другому кварталі цього року вона зросла до 44%.

"Також ми бачимо, що з огляду на велику кількість наших мігрантів у країнах Європи відчутно збільшився попит на готівковий євро з боку населення", — сказав Ніколайчук.

В "Інфляційному звіті" НБУ за жовтень зазначається, що роль євро набуває все більшого значення у структурі валютних розрахунків України. Однак роль долара залишатиметься значною.

Нагадаємо, у Національному банку не очікують значних коливань курсу долара до гривні до кінця року. Готівковий ринок залежить від офіційного курсу НБУ, який навряд чи зміниться.

Читайте також

1