В ООН заявили, що посуха та дефіцит води можуть спричинити світовий голод та смерть

Глобальне потепління посилило посуху на півдні Європи та в Західній Африці
В ООН заявили, що посуха та дефіцит води можуть спричинити світовий голод та смерть
Посуха (фото: Pexels)
17 Червня 2021, 18:17
читать на русском

В ООН заявили, що посуха та дефіцит води можуть спричинити шкоду в таких розмірах, що це може конкурувати навіть з пандемією COVID-19. Зі зростанням температури на планеті - зростатимуть ризики.

Про це повідомила спеціальний представник ООН з питань зменшення ризику катастроф Мамі Мізуторі під час брифінгу, передає Reuters.

Посуха на межі перетворитися на наступну пандемію, і немає вакцини для її лікування, - зазначила Мізуторі.

Згідно з оприлюдненою інформацією ООН, посуха вже спричинила економічні збитки щонайменше на 124 млрд доларів. В період з 1998 по 2017 років з цією проблемою зіштовхнулись понад 1,5 млрд людей. Втім, навіть ці цифри, як зазначається, є валовими недооцінками.

Зараз глобальне потепління посилило посуху на півдні Європи та в Західній Африці. І кількість жертв може "різко зростати", якщо світ не діятиме, - сказала представниця ООН.

Цього століття близько 130 країн можуть зіткнутися з великим ризиком посухи, яка як вірус. Вона, як правило, триває досить довго, має широкий географічний діапазон і завдає значної шкоди.

За словами Мізуторі, це може побічно вплинути на країни, які насправді не переживають посуху, шляхом нестачі продовольства та зростання цін на нього.

В ООН очікують частіші і сильніші посухи в Африці, Центральній та Південній Америці, Центральній Азії, Південній Австралії, Південній Європі, Мексиці та США.

Як повідомив відповідальний в ООН за боротьбу з опустелюванням Ібрагім Тьяу, погіршення стану ґрунту частково спричинене неправильним користуванням землею, що наблизило світ до "точки неповернення". За його словами, посуха може статися і в Європі.

Нагадаємо, що через коронавірус у світі 20 країнам загрожує повномасштабний голод. Вони потребують термінової продовольчої допомоги.

Читайте також

1