В ОП повідомили подробиці телефонної розмови Байдена і Зеленського

Президенти України та США поговорили про членство нашої країни в НАТО
В ОП повідомили подробиці телефонної розмови Байдена і Зеленського
Фото: Посольство України в США
8 Червня 2021, 08:29
читать на русском

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив подробиці телефонної розмови глав США Джо Байдена та України Володимира Зеленського.

Як повідомляє пресслужба ОП, Зеленський прийняв запрошення Байдена відвідати США у липні цього року.

Байден підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності України, а також відзначив лідерство Володимира Зеленського у впровадженні фундаментальних реформ у країні, спрямованих на реалізацію євроатлантичних прагнень українського народу - йдеться у повідомленні.

Він запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня. Зеленський наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі.

Лідери обмінялися думками щодо стратегічної взаємодії України та США напередодні важливих самітів "Групи семи" та Північноатлантичного альянсу, а також запланованих зустрічей Джо Байдена з керівництвом Євросоюзу та президентом Російської Федерації.

Читайте також

Зеленський також розповів Байдену про безпекову ситуацію на Донбасі та уздовж українських кордонів. Він акцентував на тому, що на тимчасово окупованих територіях та поблизу кордону України й надалі спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння.

Так зване відведення російських військ є лише імітацією, – сказав президент.

Зі свого боку президент США відзначив важливість обговорення з президентом України регіональних безпекових ризиків саме напередодні важливих заходів з безпекових переговорних форматів.

Повідомляється, що Байден підтримав ініціативу Зеленського щодо створення Кримської платформи. Він запевнив, що Сполучені Штати будуть представлені на саміті ініціативи на високому політичному рівні.

Глави держав також обговорили питання енергетичної безпеки. Президент США наголосив, що він є противником реалізації проєкту "Північний потік – 2".

Зі свого боку Зеленський сказав Байдену, що "Північний потік – 2" – це не економічний проєкт, оскільки він створює серйозну загрозу та є безпековим викликом і має розглядатися через призму гарантій безпеки для України.

Нагадаємо, 7 червня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом напередодні його європейського турне.

1