В ОП розповіли, скільки часу Конституція Пилипа Орлика буде в Києві

Усі охочі мають можливість на неї глянути в Софійському соборі
В ОП розповіли, скільки часу Конституція Пилипа Орлика буде в Києві
Конституція Пилипа Орлика фото: ОП
13 Серпня 2021, 19:26
читать на русском

В Україну вперше за 311 років привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Всі охочі матимуть змогу побачити цей історичний документ з 16 серпня до 14 листопада 2021 року в Софійському соборі в Києві.

Про це повідомляє Офіс президента.

Переговори тривали багато місяців. Але завдяки наполегливій роботі МЗС, посольства України в Королівстві Швеція, Міністерства культури Національний архів Швеції погодився надати в позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика, - йдеться в повідомленні.

Конституція Пилипа Орлика фото: ОП

Довідка. Конституція Пилипа Орлика - це конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права й обов'язки усіх членів війська.

Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами та має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

Читайте більше у нашому матеріалі: Конституції України 25 років: як змінювався основний закон