В ОПОРі назвали порушення під час другого туру місцевих виборів

Більшість порушень стосуються приміщень для голосування
В ОПОРі назвали порушення під час другого туру місцевих виборів
Вибори 2020 року Фото: Парламент UA
16 Листопада 2020, 16:35
читать на русском

Спостерігачі Громадської мережі ОПОРА під час другого туру місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах України, зафіксували 96 порушень.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Протягом дня голосування нашими спостерігачами зафіксовано 96 інцидентів. 22 - це ті, які стосуються недостатньо якісного матеріально-технічного забезпечення безпосередньо ДВК, приміщень для голосування. 7 інцидентів пов'язано з перешкоджанням з боку членів виборчих комісій роботи спостерігачів, в тому числі і мережі ОПОРА. Також зафіксовано випадки видачі бюлетенів без паспортів або без належної перевірки ідентифікації особи, яка отримує бюлетені, - сказала Айвазовська.

За її словами, окремі інциденти "мали ознаки фотографування виборчого бюлетеня", що, з одного боку пояснюється бажанням виборців залишити собі на пам'ять результати свого волевиявлення, але, з іншого боку, може свідчити й про контрольоване голосування.

Читайте також

Таких випадків спостерігачами зафіксовано небагато, але ми вважаємо, що про це потрібно говорити і активно реагувати, тому що фотографування бюлетенів можливо і не несе великої суспільної шкоди, але може свідчити про інші більш серйозні порушення, - зауважила Айвазовська.

Окрім цього, зафіксовано порушення процедур щодо ведення протоколу ранкового засідання про підрахунок голосів. Мова йде про те, що протокол ранкового засідання не вівся зовсім, або коли протокол про підрахунок був підписаних понеділком, хоча завершено процес підрахунку ще ввечері в неділю.

Це пов'язано з тим, що члени виборчих комісій, які підписують протокол вже понеділком, отримують компенсацію за свою роботу за 2 дні, а не за один, якби цей протокол був підписаний 15 листопада, - пояснила вона.

Своєю чергою, старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив, що, аналізуючи структуру та інтенсивність порушень у процесі голосування, значних відмінностей у порівнянні з 25 жовтня, спостерігачі не зафіксували.

За його словами, під час другого туру також була невелика кількість безпосередньої фальсифікації результатів голосування. Такі інциденти зафіксовані на 0,76% виборчих дільниць.

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія повідомила, що станом на 20:00 15 листопада 2020 року середня явка на виборах міських голів становила 24%.

Більше читайте про місцеві вибори у нашому матеріалі: Вибори у Львові: Синютка став першим серйозним конкурентом Садового.

1