В Україні дозволили безкоштовно здобути другу профосвіту

Освітні програми можуть бути спрямовані на здобуття повних та часткових професійних кваліфікацій
Важливо
В Україні дозволили безкоштовно здобути другу профосвіту
Студент Фото: Pexels
21 Червня 2022, 07:21
читать на русском

Верховна Рада схвалила законопроєкт №7293, який дозволяє безкоштовно отримати другу профосвіту.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в Telegram.

Потребу в кваліфікованих працівниках за умов воєнного стану в Україні вирішать, дозволивши повторно здобувати профтехосвіту за публічні кошти, - сказалаОлена Шуляк.

Вона зазначила, що освітні програми можуть бути спрямовані на здобуття як повних, так і часткових професійних кваліфікацій. Це дозволить здійснювати підготовку і перепідготовку кваліфікованих робітників за короткостроковими програмами під конкретні потреби держави у відбудові країни, та встановити можливість фінансування перепідготовки чи підвищення кваліфікації робітників за публічні кошти.

Також українці зможуть безкоштовно здобувати профосвіту за іншими професіями, але не раніше ніж через три роки після завершення безоплатного здобуття освіти. Проте лише за умови наявності підтвердженого страхового стажу не менше двох років, а також наявності вільних місць після зарахування людей, які безоплатно здобуватимуть професійну освіту вперше.

До завершення 3-річного періоду та/або за відсутності підтвердженого страхового стажу особа має право безоплатно здобувати професійну освіту за іншою професією, якщо за станом здоров’я вона втратила можливість виконувати роботу за отриманою раніше професією, або за умови запиту для невідкладного забезпечення потреб держави (регіону) у підготовці необхідних кваліфікованих робітників на умовах державного (регіонального) замовлення, чи в інших випадках, передбачених законодавством, - пояснила Шуляк.

Нагадаємо, Міністерство освіти та науки затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2022 році.

1