В Україні хочуть ввести новий вид покарання для злочинців: що це означає

Це стосуватиметься тих, хто скоїв нетяжкі злочини
В Україні хочуть ввести новий вид покарання для злочинців: що це означає
Арешт Фото: Київська міська прокуратура
24 Листопада 2020, 19:06
читать на русском

Міністерство юстиції розробило законопроєкт про новий вид покарання для злочинців - пробаційний нагляд.

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук заявив, що цим законопроєктом вони пропонують ввести новий вид покарання - пробаційний нагляд.

Передбачається, що пробація буде застосовуватися і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт, - зазначив Банчук.

За його словами, таку міру покарання будуть застосовувати до тих, хто скоїв нетяжкі злочини. А впровадження пробаційного періоду знизить витрати на пенітенціарну систему.

Читайте також

У відомстві зауважили, що один ув'язнений в тюрмі "коштує" бюджету понад 10 тис. грн на місяць.

Якщо ж говорити про пробацію, то це в десять разів менші витрати – усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера, оскільки держава працює з ним на волі, а не витрачає кошти на його утримання, харчування, комунальні послуги тощо, - додала заступниця очільника Мін’юсту Олена Висоцька.

Пробаційний нагляд – це коли людина замість того, щоб потрапити у в’язницю, потрапляє під контроль органу пробації. Вона несе певні обов’язки – наприклад, влаштуватися на роботу, повинна пройти лікування, чи навчання. Іноді за її пересуванням буде слідкувати електронний моніторинг.

Нагадаємо, що в Україні запровадять систему рейтингування (оцінки ефективності) в`язниць, яка була розроблена канадськими партнерами з проєкту "SURGe" у співпраці з Міністерством юстиції України.

1