В Україні майже на 20% побільшало охочих святкувати Різдво 25 грудня - соцопитування

Найбільше цю ідею підтримують на заході та в Києві
Головне
В Україні майже на 20% побільшало охочих святкувати Різдво 25 грудня - соцопитування
Різдво (фото: Pexels)
20 Грудня 2022, 10:16
читать на русском

За останній рік значно побільшало тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня: з 26% до 44%. Проти такої ідеї - 31% (у 2021 році - 58%).

Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання, і 2% - не змогли відповісти.

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва серед мешканців заходу і Києва: більш ніж половина підтримують цю ідею. Серед жителів центру відносна більшість (44%) також не проти цієї ініціативи.

Окрім того, спостерігається значна підтримка ідеї перенесення святкування Різдва серед греко-католиків. Серед парафіян ПЦУ - таких майже половина (46%), при цьому третина з них проти такої ідеї.

Натомість серед мешканців півдня та сходу відносна більшість не підтримують ідею перенесення дати святкування Різдва.

У віковому розрізі найбільше суперечностей спостерігається у старшій та середній вікових групах, де відносна більшість (понад 40%) підтримують ідею з перенесенням дати, водночас також значна кількість (не менше третини) - проти. Серед молоді третина - за перенесення, третина - проти, і ще стільки зазначили, що їм це байдуже.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто святкує Різдво лише 25 грудня (з 4% до 11%), та тих, хто відзначає його в обидві дати (з 18% до 25%). Більша частина (55%) будуть святкувати Різдво 7 січня (у 2021 - 71%). Ще 8% взагалі не святкують Різдво (найбільше таких серед молоді, мешканців півдня та столиці).

Частіше про подвійне святкування Різдва, або ж святкування лише 25 грудня говорили мешканці заходу, Києва, молодші опитані та греко-католики.

Нагадаємо, Православна церква України дозволила своїм єпархіям проведення різдвяних богослужінь 25 грудня – за умови бажання вірян.

Читайте також

1