В Україні набув чинності закон про умови створення ВЦА

Зі створенням ВЦА припиняються повноваження сільських, селищних, міських та районних рад
В Україні набув чинності закон про умови створення ВЦА
Документи (фото: Pexels)
14 Січня 2021, 11:43
читать на русском

В Україні набрав чинності закон про внесення змін до закону "Про військово-цивільні адміністрації" щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності ВЦА (№3913). Документ був опублікований у виданні "Голос України".

Цей закон, який Верховна Рада ухвалила 17 грудня 2020 року, набирає чинності з наступного дня після його оприлюднення.

Передбачається, що у разі створення ВЦА повноваження відповідних сільських, селищних, міських, районних рад у містах, сільських, селищних, міських голів припиняються з дня призначення керівника такої ВЦА.

ВЦА можуть утворюватись на територіях відповідних територіальних громад, де сільські, селищні, міські ради яких та/або їхні виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, зокрема внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень, або їх фактичного невиконання, а також у разі прийняття ЦВК рішення про неможливість проведення виборів до відповідних органів місцевого самоврядування.

Читайте також

Також встановлюється, що ВЦА населених пунктів зможуть утворювати центри надання адмінпослуг та укладати договори про співробітництво територіальних громад.

Відповідно до закону здійснюється реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб, а також припинення повноважень ВЦА населених пунктів, території яких увійшли до складу відповідних сформованих територіальних громад, реорганізація таких військово-цивільних адміністрацій як юридичних осіб.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, що визначає умови створення військово-цивільних адміністрацій в Україні.

1