В Україні побільшало прихильників вакцинації від коронавірусу

Значна частина готові отримати щеплення лише безоплатно
В Україні побільшало прихильників вакцинації від коронавірусу
Коронавірус, вакцина CoronaVac от Sinovac Biotech (фото: УНІАН)
15 Червня 2021, 13:41
читать на русском

Все більше українців підтримують вакцинацію проти коронавірусу. Зросла частка тих, хто має намір зробити його в найближчому майбутньому, або вже зробили таке щеплення.

Про це свідчать результати опитування центру Разумкова.

Зазначається, що у порівнянні з березнем 2021 року з 51,5% до 43% зменшилася частка респондентів, які відповіли, що не мають наміру робити щеплення від коронавірусу.

З 12% до 19% зросла частка тих, хто планує зробити щеплення в найближчому майбутньому, або вже зробили таке щеплення. З 16% до 19% — частка тих, хто хоче це зробити, але пізніше, 10% (стільки ж, як і в березні) мають намір це зробити лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами (наприклад, для поїздки за кордон).

Бажання вакцинуватися залежить і від віку. Зокрема, чим старші респонденти, тим менше вони хочуть вакцинуватися. Їх частка зростає від 38% серед тих, кому від 18 до 29 років, не бажають отримувати щеплення проти коронавірусу, а 51% - у віці 60+.

Також 59% готові вакцинуватися лише за умови, що це буде безкоштовним (це більше, ніж у березні, на 7%), 23% з-поміж них готові платити за нього, а ще 6% готові платити за те, щоб вакцинуватися поза чергою.

Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися лише безкоштовно (частка таких зростає від 49% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 77% серед тих, кому 60 і більше років), - йдеться у повідомленні.

Ті респонденти, які не хочуть вакцинуватися, мотивують це недостатньою ефективністю вакцин чи їх безпечністю. Втім, 31% опитаних, серед тих хто не планує робити щеплення, готові "якоюсь іншою" вакциною зробити щеплення.

Хоча у порівнянні з березнем частка тих, хто не довіряє вакцині, зменшилася (тоді вона становила 45% тих, хто відмовлявся від щеплення). 30% з-поміж них мотивують свою відмову тим, що на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 15% — тим, що вже перехворіли на коронавірус, 12% мають медичні протипоказання, 7,5% вважають, що імовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька.

Нагадаємо, що 45% громадян України заявили, що відмовляться від вакцинації від коронавірусу, навіть не задумуючись.

Читайте також