В Україні спростять процедуру здачі донорської крові

Адмінпроцедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані.
В Україні спростять процедуру здачі донорської крові
Донорство Фото: https://t.me/mykolaivskaoblrada
18 Грудня 2023, 23:55
читать на русском

В Україні спростять процедуру здачі крові за допомогою інформаційно-комунікаційної системи донорства "єКров". Адміністративні процедури та виробничі процеси у сфері донорства крові та її компонентів будуть функціонально автоматизовані.

Про це повідомляє сайт Міністерства охорони здоров'я України.

Зазначається, що до складу системи "єКров" входитимуть функціональні модулі та реєстри, що дозволять узагальнити повну інформацію щодо здійснення донацій, проведення окремих видів обстеження, планування та моніторингу.

Заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифровізації Марія Карчевич розповіла, що гарантування безпеки і якості донорської крові та її компонентів є євроінтеграційним зобов’язанням нашої держави.

Вона зазначила, що система дасть можливість мати своєчасну і достовірну інформацію про потреби крові, а також моніторити запаси на національному та регіональному рівнях.

Нагадаємо, донором крові може стати будь-який дієздатний громадянин України (або іноземець, що має постійну посвідку на проживання в нашій державі) віком від 18 років.

Він повинен пройти відповідне медичне обстеження, заповнити спеціальну анкету донора й не мати тимчасових або ж абсолютних протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров'я.

Взяття крові або її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що його здоров'ю не буде заподіяно жодної шкоди. Остаточне рішення схвалюється за результатами консультаційного заключення.

Нагадаємо, частина українських пенсіонерів має право одержувати надбавку до пенсії у розмірі понад 250 гривень. Йдеться про законну доплату за донорство тим пенсіонерам, які протягом життя систематично здавали кров і отримали звання "Почесного донора".

Читайте також

1