В Україні розгорнуть мережу бомбосховищ і укриттів: Рада ухвалила закон

Фактор безпеки стане однією з основних вимог до будівництва
Головне
В Україні розгорнуть мережу бомбосховищ і укриттів: Рада ухвалила закон
Укриття Фото: facebook.com/RedCrossUkraine
29 Липня 2022, 16:03
читать на русском

Відтепер в Україні обов'язкова наявність бомбосховищ при плануванні та забудові територій.

Законопроєкт №7398, який це закріплює, ухвалила Верховна Рада в цілому 29 липня. Про це йдеться сайті парламенту. Відповідне рішення підтримали 280 народних депутатів

Закон передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, у тому числі й у новобудовах. За новими нормами - орган державного архітектурно-будівельного контролю відтепер може відмовити у видачі сертифіката про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник не завершить роботи з обладнання бомбосховища.

Як пояснила голова партії "Слуга народу" та співавторка документа Олена Шуляк, тепер містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях повинна містити розділ про інженерно-технічні заходи цивільного захисту. Затвердження містобудівної документації за відсутності такого розділу забороняється.

Фактор безпеки стане однією з основних вимог до будівництва. Повномасштабна війна та масовані ракетні обстріли українських міст росією показали, наскільки недосконалою є наявна система цивільного захисту. Ми посилюємо вимоги до наявності надійних укриттів у новобудовах і робимо безпеку наших громадян головним пріоритетом, – наголосила Шуляк.

У законопроєкті наголошується, що доступ до укриттів повинні мати зокрема маломобільні групи населення та особи з інвалідністю.

Крім того, у документі передбачено, що на період воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування, у прийнятих в експлуатацію багатоквартирних будинках щодо яких наявні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, електрична енергія на технічні цілі (загальнобудинкові потреби) продається за цінами, визначеними як для колективного побутового споживача.

"Простими словами: тариф на електроенергію для забудовника є вищим, ніж тариф для населення. Зараз, поки будинок не підключили, тариф рахують як для забудовника і люди змушені переплачувати. Ухвалена в законопроєкті норма усуває цю проблему, – пояснила нардепка.

Відтепер нове житло, яке будуватиметься в Україні, повинно мати власне бомбосховище або доступ до укриття, яке розташоване неподалік.

Подібна вимога також висувається й до шкіл та дитсадків. З 1 вересня в Україні мають відкритися ті школи та садки, в яких є надійне бомбосховище. На сьогоднішній момент таких установ лише 25%.