В Україні розпочали досліджувати стічні води на наявність коронавірусу

Такі дослідження дозволять прогнозувати ситуацію з поширенням вірусу на кілька тижнів наперед
В Україні розпочали досліджувати стічні води на наявність коронавірусу
ДНК, аналіз, дослідження (фото: Pexels)
12 Жовтня 2022, 09:13
читать на русском

У чотирьох українських областях розпочався пілотний проєкт нового виду епідеміологічного нагляду – епіднагляду за вмістом SARS-CoV-2 в господарсько-побутових стічних водах. Йдеться про Кіровоградську, Львівську, Дніпропетровську та Чернівецьку області. У вказаних регіонах визначено 17 точок відбору стічних вод.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

У МОЗ пояснили, що дослідження стічних вод на наявність SARS-CoV-2 – це спосіб кількісно оцінити та зрозуміти його загальну присутність у популяції.

Такі дослідження вже проводять у Нідерландах, Австралії, США, Франції, Італії, Австрії. Відповідно до висновків, існує зв’язок між концентрацією вірусу в стічних водах, що потрапляють на очисні споруди, та рівнем зараження відповідної популяції.

Наразі відомо, що вірус присутній у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона типові для захворювання симптоми чи ні.

Дослідження показали, що вірус можна виявити у випорожненнях людини протягом кількох годин після інфікування та надалі, незалежно від тяжкості симптомів COVID-19. Отже, вірус в господарсько-побутових стоках можна виявити до того, як він пошириться серед людей, і до виявлення симптомів у перших пацієнтів.

Завдяки оцінці вірусного навантаження SARS-CoV-2 в стічних водах можна побачити реальну картину поширення коронавірусної інфекції в регіоні дослідження, включаючи безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря.

Нагадаємо, у сезоні 2022-2023 років передбачається одночасна циркуляція вірусів грипу та  коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу. Найефективнішим методом захисту від цих хвороб залишається вакцинація.

Читайте також