В Україні штрафуватимуть роботодавців за цькування працівників

За мобінг передбачені штрафи та громадські роботи
Важливо
В Україні штрафуватимуть роботодавців за цькування працівників
Мобінг, цькування, сум, осінь Фото: Simon Berger pexels.com
3 Січня 2023, 11:10
читать на русском

З 23 грудня, в Україні набрав чинності Закон, який встановлює адміністративне покарання за мобінг працівників. За це передбачено штраф та громадські роботи.

Про це повідомляє "Право в умовах війни".

Мобінг - це цькування, тобто систематичні тривалі навмисні дії чи бездіяльність роботодавця, окремих працівників чи групи працівників трудового колективу, спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділову репутацію. Він може бути у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення щодо працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Відповідно до Закону, за цькування працівника суд має право:

  • накласти штраф від 850 до 1700 гривень або застосувати громадські роботи від 20 до 30 годин;
  • визначити штраф для фізичних осіб – підприємців, посадових осіб у розмірі від 1700 до 3400 гривень або застосувати до них покарання у вигляді громадських робіт на строк від 30 до 40 годин.

Якщо мобінг скоїла група осіб або особа, яку вже було покарано за подібні дії, розмір штрафу становить від 1700 до 3400 гривень, а годинник громадських робіт від 30 до 50.

Якщо у повторному цькуванні співробітника викрито підприємців або посадових осіб, штраф становитиме від 3400 до 6800 гривень, а термін громадських робіт - від 40 до 60 годин.

Нагадаємо, закон доповнює Кодекс законів про працю України новими положеннями та визначити "мобінг" як дії роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення щодо нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Згідно із законопроєктом, роботодавець зобов'язаний, зокрема, розробити процедуру надання психологічної допомоги та підтримки співробітникам, які постраждали від мобінгу.

Читайте також