В Україні стартувала програма 3% іпотеки для війських, медиків та педагогів

Заявку на участь в програмі можна буде оформити виключно через додаток "Дія"
В Україні стартувала програма 3% іпотеки для війських, медиків та педагогів
Іпотека (фото: Pinterest)
1 Жовтня 2022, 14:09
читать на русском

З жовтня в Україні стартує програма "Доступна іпотека" під 3%. Скористатися пільговими умовами купівлі житла вже цього року зможуть силовики, ветерани, внутрішньо переміщені особи, медики та педагоги.

З 1 жовтня в Україні має запрацювати державна програма "Доступна іпотека", яка передбачає можливість придбання житла в кредит під 3% річних. Скористатися пільговими умовами купівлі нерухомості вже цього року зможуть чотири категорії громадян.

  • військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей.
  • медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я, педагогічні, наукові працівники закладів освіти державної або комунальної форми власності.
  • ветерани війни та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.
  • внутрішньо переміщені особи.

З 2023 року скористатися умовами програми зможуть й інші категорії громадян, але за ставкою 7% річних. За умовами програми іпотечний кредит можна буде оформити на строк до 20 років. Початковий внесок – від 20%. Одноразова комісія – 0,5% від суми кредиту. Придбати нерухомість за програмою кредитування можна буде як на вторинному, так і на первинному ринку.

Умовами програми можуть скористатися всі громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 квадратного метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 квадратний метр – на кожного наступного члена сім’ї.

З боку держави масове іпотечне кредитування забезпечить ПрАТ "Укрфінжитло" через уповноважені банки.

Нагадаємо, що  Україні у рамках державної програми "Доступна іпотека 7%" підписані перші договори між банками та родинами-позичальниками.