В Україні створили "Мапу культурних втрат", яка в онлайн-режимі показує зруйновані пам'ятки - фото

Мапу наповнити може кожен
В Україні створили "Мапу культурних втрат", яка в онлайн-режимі показує зруйновані пам'ятки - фото
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
6 Квітня 2022, 18:25
читать на русском

В Україні створили інтерактивну "Мапу культурних втрат", яка в онлайн-режимі показує частково пошкоджені або повністю знищені пам'ятки та об'єкти культури через вторгнення росії на територію України.

Про це повідомили в Українському культурному фонді.

Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України можна буде переглянути в режимі реального часу. Така візуалізація їхніх злочинів вкотре буде доводити, що росія – брехлива країна-терорист, яка, всупереч будь-яким міжнародним правилам ведення війни, міжнародним конвенціям, нищить геть усе на своєму шляху, - сказав Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду.

Зазначили, що наповнити мапу можу кожен. Зокрема потрібно надіслати фото або відео зруйнованих пам'яток до Міністерства культури та інформаційної політики, а після підтвердження інформації, дані будуть відображені на інтерактивній мапі.

Додали, що на мапі руйнування пам'яток архітектури розрізняється за трьома категоріями: червоним кольором - знищені, жовтим - частково знищені, зеленим - пошкоджені.

Нагадаємо, у Запорізькій області російські окупанти обстріляли та розграбували музей-заповідник "Садиба Попова". Рашисти також винесли мармуровий унітаз часів графів Попових.