В Україні створять посаду військового омбудсмена - Умєров

За словами міністра оборони Умєрова, воїни мають і будуть відчувати, що їхня гідність є для міністерства оборони найвищою цінністю
Важливо
В Україні створять посаду військового омбудсмена - Умєров
Рустем Умєров
4 Квітня 2024, 17:49
читать на русском

Міністерство оборони України за участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Це передбачає, фактично, створення посади військового омбудсмена.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони.

Створене Центральне управління захисту прав військовослужбовців, буде безпосередньо підпорядковуватися міністру оборони та відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги та розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Основні порушення, які будуть перевірятися Центральним управлінням захисту прав військовослужбовців, включають:

  • забезпечення військовослужбовців;
  • право на відпустку;
  • недопущення зловживання правами командирів;
  • ненадання/недостатнє надання медичної допомоги;
  • соціальні гарантії;
  • порушення гендерної рівності.

"Головна тема засідання – захист прав військовослужбовців та членів їхніх сімей шляхом запровадження нової інституції – фактично військового омбудсмена. Реалізація цієї ініціативи передбачає комплексний підхід до захисту прав воїнів", – заявив Рустем Умєров.

Умєров зазначив, що вже існує гаряча лінія, певні інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав. Проте тепер будуть сили і засоби для швидкого реагування на такі сигнали.

"Якщо проведена за моїм наказом перевірка встановить склад злочину щодо порушення прав військовослужбовців, відповідне звернення буде негайно спрямовуватись до правоохоронців. Воїни мають і будуть відчувати, що їхня гідність є для МОУ найвищою цінністю. І міністерство не дозволить нікому зневажати права військових", – наголосив Умєров.

Під час роботи над документом був врахований досвід країн, де інститут військового омбудсмена вже довів свою ефективність: Швеції, Норвегії, Австрії, Німеччини, Канади, Ірландії, Чеської Республіки та Бельгії. У Швеції інститут військового омбудсмена успішно функціонує понад 110 років.

Читайте також

1