В Україні створять Сили безпілотних систем - указ президента

Створення нового роду військ повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом
Важливо
В Україні створять Сили безпілотних систем - указ президента
7 Лютого 2024, 09:40
читать на русском

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів та Генеральному штабу створити у структурі ЗСУ Сили безпілотних систем як окрему структуру.

Про це йдеться у відповідному указі президента.

Як пояснюється, створення Сил безпілотних систем необхідне для нарощування спроможностей Збройних сил України.

"Кабінету міністрів України із залученням Генерального штабу Збройних сил України опрацювати питання щодо створення у структурі Збройних сил України Сил безпілотних систем як окремого роду сил та за результатами опрацювання внести відповідні пропозиції на розгляд Ради національної безпеки і оборони України", - сказано в указі №51/2024.

Пізніше Зеленський у відеозверненні розповів, що створення нового роду військ повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом.

"Дрони - безпілотні системи - довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Відбиття штурмів на землі - це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки – це також дрони", - розповів президент.

За його словами, наразі перелік завдань для створення нових Сил чіткий:

  • спеціальні штатні посади під роботу з дронами;
  • спеціальні підрозділи та їх ефективне тренування;
  • систематизація досвіду та постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу.

Президент заявив, що це є спільним завданням як для армії, так і для Міноборони та уряду.

Зауважимо, що в Україні вже є Центральне управління безпілотних систем. Воно було створене для контролю застосування безпілотних та роботизованих повітряних, наземних та морських систем. А також для контролю за станом готовності військових частин ЗСУ які застосовують безпілотні системи, до виконання ними завдань за призначенням, стратегічного планування та координації застосування.

1