В Україні тимчасово скасують акциз та знизять ставку ПДВ з 20% до 7%

Уряд підвищить середні розцінки для бензинів на понад 5 грн
Головне
В Україні тимчасово скасують акциз та знизять ставку ПДВ з 20% до 7%
Пальне, бензин Фото: УНІАН
14 Березня 2022, 14:43
читать на русском

Кабмін подав до Верховної Ради України законопроєкт, що скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20 до 7%.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

За даними Мінекономіки, уряд ухвалив низку рішень для уникнення дефіциту пального на заправках та стримання зростання його ціни.

Зокрема, затверджено зміни до формули розрахунку максимальної дозволеної ціни пального на заправках. Її визначення здійснюватиметься за збільшеною ціною логістики та доплати до котирування у Північно-західній Європі (NWE), куди наразі переорієнтоване постачання пального українськими АЗС.

До Верховної Ради подано законопроєкт, що скасовує акциз та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це суттєво зменшує розмір податків, які раніше становили більш ніж половину ціни пального. Ці рішення дадуть економічний стимул мережам завозити більше пального та водночас не призведуть до зростання цін, - кажуть у відомстві.

Також на довоєнному рівні залишається розмір націнки українських мереж АЗС: 4,55 грн на літр бензинів та 5 грн на літр дизелю.

За даними Мінекономіки наразі середні розцінки для бензинів зросли на понад 5 грн. Для дизельного палива зростання становило майже 9 грн.

У порівнянні з оновленням від 3 березня показник зріс на 5,18 грн для бензинів та на 8,98 – для дизпалива. Тоді середні ціни становили 33,79 грн та 30,92 грн відповідно.

Визначено середню вартість літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 39,9 гривні, та літра бензинів автомобільних Gasoline 10 ppm, яка становить 38,97 гривні, – повідомили у Мінекономіки.

Відтак ціни на АЗС зростуть до 43,52 грн та 44,9 грн відповідно.

Читайте також

1