В Україні відновили фінансову звітність політичних партій

Коли закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року
Важливо
В Україні відновили фінансову звітність політичних партій
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
24 Серпня 2023, 09:37

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9419-1 щодо відновлення фінансової звітності політичних партій про використання бюджетних коштів. Цей законопроєкт – вимога Європейського Союзу на шляху інтеграції України.

Партійне звітування спочатку призупинили у 2020 році через коронавірус, а згодом через воєнний стан – тобто востаннє партії звітували за третій квартал 2020 року. Коли закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року. На це відводиться 120 днів. На подачу звітів щодо державного фінансування – 90 днів.

Також у законопроєкті враховані особливості звітування партій, повʼязані з війною. Так, від початку російського вторгнення 6 областей України були в окупації, частина з них досі в тимчасовій окупації. Подекуди партійні документи на цих територіях були втрачені або свідомо знищені очільниками організацій. Проте неможливість подати повну інформацію про майно, доходи, витрати мають бути документально підтверджені.

Нагадаємо, 77 народних депутатів (19%) “випарувались”, аби не брати участь у голосуванні у першому читанні по законопроєкту про мінімізацію олігархічного впливу та відновлення партійного звітування (№9419-1).

Читайте також

1