Нардепи "випарувалися": у русі "ЧЕСНО" розповіли, хто з депутатів не голосував за відновлення прозорої фінансової звітності партій

Рух "Чесно" порахував парламентських "ухилянтів"
Важливо
Нардепи "випарувалися": у русі "ЧЕСНО" розповіли, хто з депутатів не голосував за відновлення прозорої фінансової звітності партій
Фото: УНІАН
12 Серпня 2023, 09:29
читать на русском

77 народних депутатів (19%) “випарувались”, аби не брати участь у голосуванні по законопроєкту про мінімізацію олігархічного впливу та відновлення партійного звітування (№9419-1).

На це звернув увагу громадський рух "Чесно", про що й поінформував на своєму сайті.

Рух "Чесно" оголосив це голосування маркерним, тобто таким, що дає можливість робити висновки про позиції, на яких перебуває та чи інша політична сила, чи окремо взятий народний депутат. Якщо політики хочуть приховати свої позиції чи наміри, при голосуванні за чутливим питанням вони воліють "випаруватися". Цим словом рух "Чесно" змальовує ситуацію, коли парламентарі  витягають картку зі слота і таким чином імітують свою відсутність. Фізично вони наче у залі, а за даними системи "Рада" - випарувалися.

Рух "Чесно" з’ясував, хто із парламентарів визнав за краще "випаруватися", аніж взяти участь у голосуванні по законопроєкту, де йдеться вплив олігархів та звітування партій про гроші, отримані від держави.

Найбільший відсоток нардепів, які “випарувались” під час цього голосування у фракціях “ЄС” (48%), “Батьківщина” (46%) та позафракційних (36%). Найменший відсоток у владної фракції “Слуга народу” (10%), в групах “Довіра” (11%) та ПЗЖМ (14%).

Загалом за відновлення фінзвітності партій у першому читанні проголосував 291 депутат.

Що цікаво, проти цього законопроєкту не голосував жоден із парламентарів. Тож ті, хто, ймовірно, з якихось причин був не у захваті від повернення до звітування партій, вони або утримувалися (найбільш чесний і майже не використаний у цьому разі метод), або не брали участь у голосуванні, або "випарувалися". Рух "Чесно" порахував парламентських ухилянтів, а також визначив парламентські фракції, де таких виявилося найбільше.

Раніше повідомлялося, що законопроєкт №9419-1передбачає обов'язок партій подавати фінансові звіти, в тому числі за минулі роки.

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради відновлять персональні сторінки народних депутатів з інформацією про їхню роботу, які були закриті після початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також

1