В Україні встановили особливі гарантії для громадян Польщі

Громадяни Польщі зможуть перебувати на території України впродовж 18 місяців
Важливо
В Україні встановили особливі гарантії для громадян Польщі
Прапори Польщі та України Фото: poland.mfa.gov.ua
28 Липня 2022, 17:55
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 28 липня підтримала законопроєкт № 7550 щодо встановлення особливих гарантій для громадян Польщі.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

За таке рішення проголосувало 283 народних обранці.

Законопроєктом пропонується визначити, що громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право на:

  • працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;
  • соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;
  • провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • здобуття освіти на рівні з громадянами України, у тому числі коштом державного або місцевого бюджету;
  • соціальні виплати згідно із законодавством України;
  • отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • медичне обслуговування на тих самих умовах, що і громадяни України.

Зазначається, що громадяни Польщі, які здобуватимуть освіту в закладах освіти України, користуватимуться правами та обов’язками, передбаченими для здобувачів освіти, які є громадянами України, зокрема на отримання стипендій, матеріальної допомоги, державної цільової підтримки.

Влада Польщі підтримує Україну, надає нам зброю та необхідне обладнання, а громадяни Польщі у найтяжчий час відчинили свої двері для мільйонів українських жінок та дітей. Це надзвичайна допомога та підтримка, тому важливо показати, що ми теж особливо ставимося до громадян Польщі, - зазначив нардеп.

Нагадаємо, 11 липня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону щодо правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України (№ 7550 від 11.07.2022).