В Україні полякам можуть надати особливий статус - законопроєкт Зеленського

Громадяни Польщі отримають більше прав в Україні
Головне
В Україні полякам можуть надати особливий статус - законопроєкт Зеленського
Документи (фото: Pexels)
11 Липня 2022, 21:07
читать на русском

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону щодо правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України (№ 7550 від 11.07.2022).

У повідомленні Офісу президента зазначається, що "на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності" законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим в ухваленому 12 березня 2022 року Законі Республіки Польща "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

У документі передбачається, зокрема, надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. Поляки також отримають право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Законопроєктом пропонується визначити, що громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право на:

  • працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;
  • соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;
  • провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • здобуття освіти на рівні з громадянами України, у тому числі коштом державного або місцевого бюджету;
  • соціальні виплати згідно із законодавством України;
  • отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • медичне обслуговування на тих самих умовах, що і громадяни України.

Зазначається, що громадяни Польщі, які здобуватимуть освіту в закладах освіти України, користуватимуться правами та обов’язками, передбаченими для здобувачів освіти, які є громадянами України, зокрема на отримання стипендій, матеріальної допомоги, державної цільової підтримки.

Ті громадяни Польщі, які мають кваліфікацію лікаря, сестри медичної (брата медичного), акушерки (акушера) на території держав - членів Європейського Союзу, зможуть провадити професійну діяльність на території України протягом 18 місяців. Така професійна медична діяльність зможе провадитися громадянами Республіки Польща виключно в закладах охорони здоров’я України.

Раніше у Польщі Міжнародний Комітет Порятунку відновив реєстрацію для надання грошової допомоги людям, які постраждали від війни в Україні та приїхали до Республіки після 24 лютого.

Читайте також