В Україні за минулий рік виявили туберкульоз у 540 дітей

У дітей частіше розвиваються первинні форми туберкульозу
В Україні за минулий рік виявили туберкульоз у 540 дітей
Діти Фото: olia danilevich з Pexels
1 Червня 2021, 20:15
читать на русском
В Україні у 2020 році виявили туберкульоз у 540 дітей до 17 років.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ.

В Україні у 2020 році на туберкульоз захворіли 540 дітей віком до 17 років (враховані як нові випадки, так і рецидиви). Переважно, це діти з вогнищ туберкульозної інфекції або з наявністю важкої супутньої патології, на тлі якої, в результаті зниження імунологічної реактивності, розвинувся туберкульоз, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у дітей частіше розвиваються первинні форми туберкульозу, які виникають на тлі свіжого (як правило, не понад рік) інфікування, коли організм ослаблений. При цьому хворі діти зазвичай перебувають у сімейному контакті з хворим на туберкульоз, або у таких дітей інфекція масивно потрапила до організму.

Окрім легеневої локалізації, може розвинутися вторинний туберкульоз, який паралельно може вражати нирки, нервову систему, очі.

Ті діти, яким діагноз "туберкульоз" вже встановили, отримують відповідне лікування. До госпіталізації мають вдаватись, як правило, у виключних випадках, якщо дитина має бактеріовиділення або потребує посиленого медичного нагляду під час прийому препаратів. На практиці ж вистачає прикладів, коли лікарі віддають перевагу виключно стаціонарному лікуванню, що призводить до вимушеної ізоляції дитини від соціуму, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Україна 10 березня отримала протитуберкульозну вакцину БЦЖ після тривалої відсутності.

1