В Україні запрацювала оновлена система соцстраху: що змінилося у призначенні виплат

Частину виплат за новим законом здійснюватиме Пенсійний фонд України
Головне
В Україні запрацювала оновлена система соцстраху: що змінилося у призначенні виплат
Гроші (Фото: НБУ)
10 Січня 2023, 10:17
читать на русском

В Україні з 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", відповідно до якої страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України (ФССУ), а Пенсійний фонд України (ПФУ).

Чи буде держава виплачувати страхові вплати далі, куди звертатися для їх призначення – розповіли у пресслужбі ПФУ.

В Україні змінився орган, що буде забезпечувати страхові виплати. Так, відтепер Пенсійний фонд України виплачуватиме:

  • допомогу по тимчасовій втраті непрацездатності;
  • допомогу  по вагітності і пологах;
  • допомогу на поховання застрахованим особам, в т. ч. потерпілим на виробництві;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Розмір та умови надання страхових виплат

Закон зберігає надані громадянам гарантії за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку.

Попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, умови надання виплат не змінюються. Розміри окремих виплат навіть збільшуються.

Чи треба тим, кому були призначені страхові виплати, звертатися до ПФУ

Тим людям, яким органами ФССУ вже було призначено страхові виплати, повторно звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно.

З січня 2023 року фінансування таких виплат здійснюється ПФУ на підставі переданих органами ФССУ справ отримувачів.

Щомісячні страхові виплати виплачуються через установи уповноважених банків або національним оператором поштового зв’язку АТ "Укрпошта", за місцем фактичного проживання отримувача, зазначеного у заяві. Одноразові виплати здійснюються уповноваженими банками.

Страхові виплати з відшкодування шкоди: куди треба звертатися для їх призначення

Заява, разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг, подається:

  • у паперовому вигляді до територіального органу Пенсійного фонду України (до сервісного центру) або пересилається поштою;
  • в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису чи електронної системи BankID або через портал "Дія".

Чи зберігається право на пенсію по інвалідності для потерпілих від нещасного випадку

Призначення пенсії по інвалідності здійснюється відповідно до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Пенсія  по інвалідності призначається за наявності в особи з інвалідністю необхідного страхового стажу.

Право на пенсію по інвалідності не залежить від причини інвалідності. Раніше призначені пенсії виплачуються протягом всього строку, на які їх призначено.

Виплати по лікарняному: як їх отримати

Оплату лікарняних буде здійснювати роботодавець, як це було і раніше. При цьому законом № 2620-IX "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" скорочено час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надійти кошти для виплати лікарняних.

Нагадаємо, попри військову агресію РФ в Україні продовжують виплачувати пенсії та інші соцвиплати. У 2023 році на українців чекає низка важливих змін, серед яких індексація пенсій та збільшення страхового стажу.

Читайте також