В Україні запроваджують пенсії за заслуги перед Батьківщиною: скільки і кому платитимуть

Пенсії призначатимуться за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність
В Україні запроваджують пенсії за заслуги перед Батьківщиною: скільки і кому платитимуть
Гроші, гривні / Фото: pixabay.com
14 Жовтня 2022, 09:14
читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт № 8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", який передбачає виплату пенсій за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність.

Проєкт закону опубліковано на сайті ВР.

Відповідно до законопроєкту, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України, які мають статус борців за незалежність України у XX столітті та зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув'язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини у психіатричну установу та реабілітовано встановленому законом порядку.

Пенсію за особливі досягнення пропонується встановити у вигляді 200% прожиткового мінімуму, визначеного особам, які втратили працездатність. Автори законопроєкту підрахували, що на виплату таких пенсій щороку потрібно 12 мільйонів гривень.

Згідно зі статтею 5 закону, пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру звичайної пенсії особи, і становить до 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 12 жовтня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить трохи більш як 2 тисяч гривень, а з 1 грудня його розмір зросте до 2093 гривень.

Нагадаємо, українське законодавство передбачає право громадян на одержання надбавок до пенсій, зокрема за вислугу років. Його можна втратити, якщо людина влаштувалась на роботу.

Читайте також

1