В Україні зарплати у конвертах сягають пів трильйона на рік – Любченко

Лише 11,3 мільйона українців отримують зарплату офіційно
Головне
В Україні зарплати у конвертах сягають пів трильйона на рік – Любченко
Олексій Любченко (Фото: Україна 30)
20 Липня 2021, 13:56
читать на русском

В Україні офіційно отримують зарплату лише 11,3 мільйона громадян, ще майже 11 мільйонів не отримують жодних офіційних доходів. Розмір тіньових доходів сягає пів трильйона гривень на рік.

Такі цифри озвучив перший віцепрем'єр - міністр економіки України Олексій Любченко під час виступу на Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Трудові ресурси".

Він повідомив, що торік за даними реєстру фізичних осіб - платників податків 11,3 млн громадян отримували офіційну заробітну плату.

Ще майже 11 млн не отримали зовсім ніякого доходу, плюс маємо більше 11 млн пенсіонерів, розмір пенсії яких залежить від легальних працівників. Маємо коштом одного офіційного працівника утримання двох непрацюючих. Усі ці категорії громадян в однаковій мірі користуються суспільними благами, медичною допомогою, освітою, інфраструктурою, субсидіями, пільгами. "Тіньовий" фонд оплати праці оцінюється близько пів трильйона грн на рік. Це кошти, за рахунок яких ми можемо розвивати стратегічні проєкти, підвищувати заробітні плати та пенсії, соціальні стандарти, - підкреслив Любченко (досьє Олексія Любченка).

Нагадаємо, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що мінімальну зарплату в Україні у 2022 році планують збільшити до 7700 гривень. З часом цю інформацію спростували у Міністерстві фінансів і заявили, що підвищення "мінімалки" до майже 8 тисяч гривень заплановане на 2024 рік.

Читайте також