В Україні зменшили виплати безробітним

Від 1 січня розмір виплат дорівнює мінімальній зарплаті - 6700 грн
Важливо
В Україні зменшили виплати безробітним
Безробіття (Фото: shutterstock)
5 Січня 2023, 10:10
читать на русском

Максимальний розмір допомоги по безробіттю з 1 січня 2023 року становитиме 6700 гривень - розмір мінімальної зарплати. Раніше в Україні платили 150% від мінімалки.

Про це повідомили у Київському міському центрі зайнятості (КМЦЗ).

Зменшення передбачено змінами до закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", ухваленими Радою у вересні 2022 року.

Крім того, тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку (за рік до досягнення відповідного віку та за наявності необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу) - 360 календарних днів. Допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного.

Розмір мінімальної допомоги по безробіттю зменшений з 1800 до 1000 гривень. Він застосовується для людей, які мали стаж менше семі місяців протягом останнього року.

Нагадаємо, щоб оформити статус безробітного потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем проживання. Це можна зробити одним зі способів —  завітати у центр фізично, надати  заяву в електронній формі на сайті або через додаток "Дія", або зателефонувавши.

Після скасування воєнного стану, протягом перших 30 днів потрібно принести до центру оригінали документів, а саме  трудову книжку, документ про освіту (оригінал або дублікат), військово-обліковий листок про звільнення зі служби.

Читайте також