Як оформити статус безробітного і які виплати можна отримати

Статус безробітного надається тільки особам, які проживають в Україні
Як оформити статус безробітного і які виплати можна отримати
Безробіття (Фото: shutterstock)
15 Листопада 2022, 18:37
читать на русском

Порядок оформлення статусу безробітного та отримання у зв'язку з цим виплат регулює Закон від 21.09.2022 р. № 2622-IX.

Щоб оформити статус безробітного потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем проживання. Це можна зробити одним зі способів —  завітати у центр фізично, надати  заяву в електронній формі на сайті або через додаток "Дія", або зателефонувавши.

Після скасування воєнного стану, протягом перших 30 днів потрібно принести до центру оригінали документів, а саме  трудову книжку, документ про освіту (оригінал або дублікат), військово-обліковий листок про звільнення зі служби.

Якщо внутрішньо переміщені особи не можуть підтвердити факт свого звільнення з роботи після зміни місця проживання, натомість вони повинні подати заяву про припинення трудових відносин, за можливості – розрахунковий документ, що підтверджує надсилання вищевказаної заяви роботодавцю.

Якщо людина виїхала з України, їй автоматично припиняються нарахування допомоги.

Допомога по безробіттю починає нараховуватися зразу після реєстрації. Розмір допомоги залежить від страхового стажу безробітного та середнього доходу.

Виплати по безробіттю залежно від кількості страхового стажу не можуть бути меншими за такий відсоток від середньої заробітної плати (доходу):

  • до 3 років стажу – 50% доходу,
  • від 3 до 6 років  стажу – 55%,
  • від 12 до 18 років – 65%,
  • від 18 до 24 років – 70%,
  • від 24 до 30 років – 75%,
  • понад 30 років – 80%.

За перші 90 календарних днів виплачують 100% від призначеної допомоги. Упродовж наступних 90 днів – 80%, весь інший час до анулювання статусу – 70%.

Максимальна сума виплати по безробіттю не може перевищувати 150% мінімальної зарплатні, на 1 грудня  після підняття мінімальної заробітної плати це буде 10 736 грн.

Читайте також