В Україні зросли ціни на будівельні матеріали: чому монополізація ірландської CRH повпливає на зміни ринку

Всі основні позиції будівельного ринку зросли у вартості від початку повномасштабної агресії з Росією
В Україні зросли ціни на будівельні матеріали: чому монополізація ірландської CRH повпливає на зміни ринку
10 Листопада 2023, 13:08
читать на русском

Наразі цементобетон, арматура, віконні конструкції, базові будівельні суміші та оздоблювальні матеріали є основними та необхідними у відбудові домівок, пошкоджених під час російської агресії. Однак, на жаль, із початку повномасштабної війни РФ в Україні ціни на ключові позиції — зросли. За попередженнями експертів, вартість на відповідні матеріали буде лише збільшуватися, коли ірландський виробник CRH, власник трьох цементних заводів в Україні, купить ще два в італійської компанії Buzzi та таким чином монополізує будівельний ринок.

Про це повідомляє Depo.ua.

Аналітики кажуть, що всі основні позиції будівельного ринку зросли у вартості від початку повномасштабної агресії з Росією. Деякі з них подорожчали у 3-4 рази. Так, бетон і цемент, порівняно з довоєнним  часом, стали коштувати вдвічі більше. Відповідно в Україні піднялася вартість і на будівництво.

Слід зауважити, що подорожчання будівельних матеріалів також повʼязане з порушенням логістичних ланцюжків. Негативно відобразилося на цінах збільшення вартості доставки деяких матеріалів комплектуючих до нашої країни.

За словами експертів, через російську агресію в Україні обмежений ресурс виробництва будматеріалів, і ми втратили деякі потужності, що також призвело до подорожчання. Ба більше, повʼязаний зріст цін і з підвищенням вартості на енергоносії, паливо та деякі базові витратні елементи виробництва.

Маркетинг-директор компанії "Лун" Денис Суділковський пояснює: якщо подивитися на  виставлену для продажу нерухомість, видно, що наразі у столиці середня вартість новобудови серед усіх класів становить 47 300 грн за квадратний метр. Порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення рф ціна була 35 400 грн/кв.м. Маркетинг-директор компанії "Лун" каже: у гривневій валюті ціна хоч і зросла, але після переведення її за актуальним курсом у долари США вона насправді майже не змінюється та становить близько 1300 доларів.

"В економкласі квадратний метр на сьогодні коштує 38 тисяч грн, до повномасштабного вторгнення — 24. І це єдиний клас, котрій виріс у валюті ну і, відповідно, у гривні так само. У комфорті це 37 тис грн, бізнескласі — 71 тис грн, і преміумклас коштує на сьогодні 114 тис грн. Комфорт, бізнес, преміум — у валюті становлять приблизно ті самі ціни, що і до повномасштабного вторгнення", — зазначає він.

Варто зауважити, що, коли ірландський виробник CRH купить в італійської компанії Buzzi два заводи в Україні: "Волинь-цемент" і "Південьцемент", — то монополізує будівельний ринок України. Він підійматиме ціни на матеріали, які необхідні для відбудови нашої країни через агресію РФ. Так, навіть зважаючи на і так здорожчання ключових позицій будівельного ринку, вартість житла лише збільшуватиметься. Зазначмо: про підвищення заробітних плат в Україні наразі зовсім не йдеться. Новий ремонт чи житло для громадян із середньою оплатою праці можуть стати непосильними у фінансовому плані, пояснюють аналітики.

Читайте також