Вакцинація дітей та дорослих за календарем щеплень триває й під час війни

Для щеплення підписувати декларацію з місцевим лікарем не обов’язково
Вакцинація дітей та дорослих за календарем щеплень триває й під час війни
Щеплення, огляд лікаря Фото: https://www.facebook.com/moz.ukr
12 Серпня 2022, 11:56
читать на русском

В Україні вакцинація дітей та дорослих за календарем щеплень триває й під час війни.

Внутрішньо переміщені українці можуть щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Для щеплення підписувати декларацію з місцевим лікарем не обов’язково. Але якщо ви плануєте залишатися в цій місцевості тривалий час, то радимо зробити це.

При цьому дуже важливо якнайшвидше надолужити усі пропущені щеплення, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена вчасно дитина має ще більші ризики заразитися однією з цих хвороб та отримати серйозні наслідки для здоров’я.

Поради МОЗ щодо вакцинації:

  • Якщо прийшов час чергового щеплення за календарем, а дитина раптом захворіла та має температуру понад 38°С, можна відкласти вакцинацію до її одужання. Щойно дитина почуватиметься добре, потрібно відразу звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, щоб надолужити пропущені щеплення.
  • Загалом необхідно дотримуватись Національного календаря щеплень та графіку вакцинації дітей за віком. Якщо з тих чи інших причин дитина не може бути вакцинована за віком відповідно до календаря щеплень, дозу вакцини для завершення первинної вакцинації або ревакцинації можна отримати раніше графіку, і вона буде зарахована. Проте важливо дотримуватись мінімальних інтервалів, які передбачені наказом МОЗ №595 від 16.09.2011.
  • Мінімальний інтервал – інтервал, який допускається до введення вакцини проти однієї й тієї самої інфекції з порушенням календаря. Введення чергової дози вакцини з меншим інтервалом не зараховується. Схему вакцинації можна знайти в інструкції до вакцини.
  • Наприклад, перша доза вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) відповідно до календаря щеплень вводиться у 12 місяців, друга доза – в 6 років. Зараз існують ризики для спалаху багатьох інфекційних хвороб, зокрема і кору. Тому дитина може отримати другу дозу вакцини раніше, але з дотриманням мінімального інтервалу для КПК – щонайменше 1 місяць.

У МОЗ нагадують, що в Україні дозволили одночасно вводити вакцини проти COVID-19 та вакцини проти інших інфекційних хвороб дітям від 12 років та дорослим. Це рішення затверджено наказом МОЗ № 1067 від 20 червня 2022 р. Відтепер за один візит до медичного закладу можна буде щепитися одразу від кількох небезпечних хвороб.

Практика одночасного введення вакцин від кількох хвороб є безпечною та не може «перевантажити» імунну систему. Якщо цього вимагають обставини, це дозволено як в Україні, так і у світі.

Перед щепленнями не потрібні обстеження (аналіз крові, сечі, імунограма).

Від багатьох інфекційних хвороб можна захиститися, зробивши планову вакцинацію. Але навіть якщо в дитинстві ви вчасно отримали всі потрібні щеплення і кожні 10 років ревакцинуєтеся від дифтерії та правця, може статися так, що вам знадобиться негайне введення вакцини (екстрена вакцинація/профілактика). В Україні екстрену вакцинацію можна зробити від правця, сказу, кору, вітрянки, дифтерії та гепатитів А та В, - додали у відомстві.

Нагадаємо, переселенцям в Україні медичні послуги доступні незалежно від місця проживання чи реєстрації.

1