Вчені заявили, що вакцинація від грипу створює додатковий захист від COVID-19

Пацієнти з коронавірусом, які не вакцинувалися від грипу, мають більше шансів на госпіталізацію
Вчені заявили, що вакцинація від грипу створює додатковий захист від COVID-19
Вакцина, щеплення (фото: Unsplash)
4 Листопада 2020, 17:17

Дослідження показали, що вакциновані від грипу люди рідше потрапляють в лікарню з коронавірусною інфекцією та мають легший перебіг хвороби.

Про це йдеться в описі дослідження в Journal of the American Board of Family Medicine.

Науковці Флоридського університету в Гейнсвілі провели аналіз 2005 історій хвороб пацієнтів, хворих на COVID-19, які лікувалися в клініці при університеті. Усім їм було більше 18 років. Вчені зосередились саме на тому, чи були вони вакциновані від грипу до того, як підхопили коронавірусну інфекцію.

Дослідження показало, що ті, хто не вакцинувався протягом останнього року від грипу, частіше в 2,44 рази потрапляли до лікарні з COVID-19, а також невакциновані люди частіше в 3,29 рази потрапляли в реанімацію, аніж ті, хто вакцинувався.

Результати також залежали від віку, раси, статі та супутніх хвороб.

Читайте також

Вчені зазначили, що отримані дані показують, що пацієнти, хворі на коронавірус, які не вакцинувалися проти грипу, мають більше шансів на важчий перебіг хвороби та госпіталізацію.

Чіткого пояснення, як вакцинація від грипу пов'язана з перебігом коронавірусної хвороби, поки немає. Але вчені зазначили, що це може бути пов'язане з такими факторами:

  • механізмом активізації вакциною проти грипу Т-клітин (відомо, що SARS-CoV-2 знижує активність цих лімфоцитів-кілерів у пацієнтів з COVID-19, тому можливо вакцина від грипу допомагає їх активувати);
  • помічник у вакцині проти грипу MF59 дає захист і від SARS-CoV-2.

Читайте також

Нагадаємо, що в Європейській комісії вважають, що при найгіршому сценарії вакцину від коронавірусної інфекції створити не вдасться взагалі.

1