ВАКС закрив справу проти нардепа Маріковського за недостовірне декларування криптовалюти

Справу закрили, оскільки в ній спливли строки давності
ВАКС закрив справу проти нардепа Маріковського за недостовірне декларування криптовалюти
Олександр Маріковський
23 Квітня 2024, 19:46
читать на русском

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження за обвинуваченням народного депутата від фракції "Слуги народу" Олександра Маріковського у недостовірному декларуванні у зв'язку зі спливом строків давності.

Таке рішення 17 квітня ухвалив ВАКС, повідомляє "Слово і діло".

"Клопотання захисника про звільнення обвинуваченого (Маріковського – ред.) від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження задовольнити. (Маріковського – ред.), який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366-2 КК України звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності. Кримінальне провадження за обвинуваченням (Маріковського – ред.) закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності", – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, ВАКС призначив до розгляду по суті справу нардепа Маріковського. Як відомо, НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Олександру Маріковському у недостовірному декларуванні. За версією слідства, у 2020 році депутат задекларував криптовалюту вартістю 24,6 млн грн, що належала йому начебто ще з 2019 року. Проте у межах досудового розслідування встановлено, що криптовалютний гаманець, який зазначив у себе в декларації депутат, насправді ніколи йому не належав – усі транзакції з придбання віртуальної валюти здійснювались громадянами іншої держави, які жодним чином не були пов'язані з депутатом.

Раніше журналісти Bihus.Info проаналізували десятки аналітичних звітів зі згадками про топ-посадовців, які за державний кошт готують для Офісу Президента та Кабінету Міністрів України. У звітах аналізують згадки про чиновників у медіа, підсумовують найважливіші події тижня за участі цих посадовців, а також визначають хто та за що їх критикував.

Звіти за бюджетні кошти замовляє державне підприємство “Центр Захисту інформаційного простору України”, яке підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики України. Вже понад чотири роки на замовлення підприємства такі звіти виготовляє компанія “Медіатека”, яка належить народному депутату від фракції “Слуга народу” Олександру Маріковському. За 2023 рік компанія отримала за такі звіти майже 10 мільйонів гривень з бюджету.

1