Васянович відмовився від ордена, отриманого від Зеленського

Режисер стверджує, що це не політичне рішення
Важливо
Васянович відмовився від ордена, отриманого від Зеленського
Валентин Васянович Фото: Facebook
11 Листопада 2020, 17:07
читать на русском

Український режисер Валентин Васянович відмовився від ордена "За заслуги" 3-го ступеню, який йому було присуджено  президентом Володимиром Зеленським.

Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує "за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність", а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика, - сказав режисер у коментарі LB.ua.

За його словами, цією відмовою він протестує проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками.

За дивним збігом обставин, ці "справи" переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені, – зазначив Васянович.

Нагадаємо, у вересні Український Оскарівський Комітет висунув драму "Атлантида" режисера Валентина Васяновича на премію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії "Міжнародний повнометражний фільм" від України.

Читайте також

Указ президента "Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва" був виданий 9 листопада.

Згідно із документом, орден "За заслуги" 3-го ступеню отримали Валентин Васянович, актор Євген Паперний і диригент Володимир Шейко.

Як відомо, у серпні засновник гурту "Тартак" Олександр Положинський звернувся до президента України Володимира Зеленського та відмовився від ордена "За заслуги" ІІІ ступеню.

У відеозверненні музикант згадав підозрюваних у справі про вбивство Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко та Яну Дугарь і додав, що це вони заслуговують на нагороди, тому що "більш як пів року потерпають від беззаконня".