Вчені розповіли, у який час доби найкраще вакцинуватись від COVID-19

Активність імунної системи протягом дня може бути різною
Вчені розповіли, у який час доби найкраще вакцинуватись від COVID-19
Медичні дослідження (Фото: Фейсбук)
5 Листопада 2021, 20:26
читать на русском

Вчені зі Швейцарії та Німеччини з'ясували, у який час доби найкраще вакцинуватися. Зокрема саме ранок підходить найкраще для введення вакцини людині та проведення протипухлинної терапії.

Про це йдеться в результатах дослідження про активність імунної системи в залежності від часу доби на порталі Nature immunology.

Як з'ясували вчені з Женевського університету у Швейцарії та Університету Людвіга-Максиміліана в Німеччині, в залежності від часу доби імунна система по-різному сприймає сторонні дії. Дослідження вони проводили на мишах і використовували клітини людської шкіри.

Так, протягом 24 годин коливається міграція імунних клітин зі шкіри в лімфатичні вузли. Це свідчить, що добовий годинник є одним з найбільш фундаментальних біологічних механізмів. При цьому найкращим часом для вакцинації є ранок. Саме тоді імунна система більш функціональна у фазі спокою.

За словами одного з авторів дослідження, професор кафедри патології та імунології Крістофера Шейерманна, адаптивній імунній системі потрібні тижні, щоб сформувати відповідь, специфічний для даного патогену. Потім ця відповідь триває довгий час завдяки механізму клітинної пам'яті.

Нагадаємо, що вчені з'ясували, що один з бюджетних антидепресантів може знизити ризик госпіталізації серед хворих, у яких діагностували коронавірус на ранньому етапі. Він знижує ризик смерті від COVID-19 у груп ризику.

Читайте також

1