Вчений розповів, як визначити інтенсивність землетрусу

Землетрус може зовсім по-різному проявлятися в різних районах
Ексклюзив
Вчений розповів, як визначити інтенсивність землетрусу
Землетрус фото: АР
28 Вересня 2021, 14:55
читать на русском

Інтенсивність землетрусу визначається шляхом опитування населення та комп'ютерної реєстрації.

Про це розповів директор науково-навчальної геофізичної обсерваторії ЧНУ Андрій Николаєв в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.Ua.

За його словами, є так звані сейсмокореспонденти - люди, які живуть в різних районах міста, причому обов’язково на першому поверсі. Після землетрусу їм пропонується заповнити спеціальну анкетку.

Вона розсилається, збираються відповіді на ці питання. Серед питань, наприклад, "ваше положення під час землетрусу" (сиділи, лежали, стояли тощо), "що ви відчували вдома", "як реагували", "як поводилися предмети", "які є руйнування"… Після опрацювання всіх анкет робиться висновок про інтенсивність землетрусу в балах. Поки що це єдина методика оцінки інтенсивності землетрусу, - сказав він.

Вчений додав, що землетрус може зовсім по-різному проявлятися в різних районах навіть одного міста – залежно від того, звідки прийшла сейсмічна хвиля, від тектонічної будови.

Зараз є вже комп'ютерні методи обробки...Обробляючи сейсмограму за відповідними методиками, ми одержуємо всю необхідну інформацію. Насправді земна кора ніколи не перебуває у стані спокою, коливання є завжди – але це не землетруси. Та коли починається "зубчатка" (лінія вже не хвиляста, а ламана, зубчаста) - це свідчить про початок землетрусу, першу хвилю. Але й вона не викликає руйнувань, руйнування можуть початися потім, коли вона зростає, - підкреслив Николаєв.

Нагадаємо, що раніше вчений розповів, чи можуть люди викликати землетрус.

Читайте також