Венеціанська комісія надала рекомендації щодо законопроєкту про судову реформу

Звіт було затверджено на сесії, яка відбулася 8-9 жовтня в онлайн-режимі в Парижі
Важливо
Венеціанська комісія надала рекомендації щодо законопроєкту про судову реформу
Венеційська комісія

Венеціанська комісія затвердила звіт щодо проєкту змін до Закону України "Про судоустрій та статус суддів" та деяких інших законів, яким визначено важливі аспекти діяльності Верховного суду та органів судового врядування.

Про це повідомляє “Дзеркало тижня”.

Звіт було затверджено на сесії, яка відбулася 8-9 жовтня в онлайн-режимі в Парижі. Щодо проєкту №3711 також була надана низка конкретних рекомендацій.

Зокрема, Венеціанська комісія наполягає на тому, що відповідно до європейських стандартів зменшення кількості суддів Верховного суду, яке планувалося раніше, в будь-якому випадку не може припинити повноваження діючих суддів Верховного суду. Для будь-якої реорганізації Верховного Суду слід дотримуватися основних принципів щодо незмінюваності суддів.

Читайте також

У Комісії привітали спрямованість законопроєкту №3711 на відновлення складу ВККС з метою відновлення процедури відбору суддів першої та другої інстанції, а також звернули увагу на те, що запропонований законопроєкт націлений на підпорядкування Вищої кваліфікаційної комісії суддів Вищій раді правосуддя.

Однак відносини між цими органами повинні вирішуватися лише в рамках ширшої реформи. До цього часу ВРЮ не повинна отримувати ширших повноважень стосовно ВККС.

Венеціанська комісія позитивно оцінила пропозицію до створення конкурсної комісії по відбору нових членів ВККС за участі міжнародних експертів.

1