Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу

Підтримали законопроєкт 311 народних депутатів
Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу
Верховна Рада (фото: УНІАН)
15 Грудня 2020, 16:24
читать на русском

Парламент ухвалив зміни до Бюджетного кодексу.

Відповідний законопроєкт №4100-д "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" Рада ухвалила на сьогоднішньому засіданні.

За нього проголосували 311 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться, що документом передбачаються зміни до Бюджетного кодексу України, пов’язані із необхідністю врегулювання правових засад функціонування бюджетної системи України, міжбюджетних відносин, створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі.

Також документ вносить зміни, пов'язані із запровадженням інструменту надання державних гарантій на портфельній основі, для підтримки малого та середнього бізнесу шляхом гарантування державою часткового виконання зобов’язань, що не перевищує 80% загальної суми таких боргових зобов’язань за портфелем кредитів тощо.

Автори законопроєкту очікують, що його реалізація допоможе врегулювати бюджетні відносини з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, забезпечить зменшення очікуваного пікового навантаження на державний бюджет, забезпечить надання підтримки державою малому бізнесу, врегулює залучення коштів ЄКР для покриття тимчасових касових розривів загального фонду державного бюджету.

Читайте також

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні 26 листопада ухвалив проєкт державного бюджету на 2021 рік до другого читання.

Прем`єр Шмигаль зазначив, що проєкт бюджету за наступний рік є оптимістичним. Уряд очікує зростання економіки, що дозволить збільшити витрати на медицину, освіту й оборону.

Також Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) озвучив основні показники держбюджету-2021:

  • Доходи -1 трлн 92 млрд грн.
  • Витрати —1 трлн 328 млрд грн.
  • Дефіцит бюджету відносно до ВВП - 5,5%, що на 2% менше, ніж бюджет-2020.

На 2021 рік запропонували збалансований бюджет, в якому не передбачається зростання податків для бізнесу й одночасно покращується фінансування соціальної сфери, медицини, підтримка підприємців, які постраждали від пандемії.

27 листопада законопроєкт "Про Державний бюджет України на 2021 рік"  надійшов до Верховної Ради до другого читання.

1