Верховний суд залишив довічний вирок Пукачу у справі вбивства Гонгадзе

Суд відхили усі скарги Пукача
Головне
Верховний суд залишив довічний вирок Пукачу у справі вбивства Гонгадзе
Григорій Гонгадзе фото: з відкритих джерел
2 Липня 2021, 16:33

Верховний суд затвердив довічний вирок колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це заявила адвокатка родини Гонгадзе Валентина Теліченко, передає УП.

Зазначається, що суд відхилив усі скарги Пукача, а також представників другого потерпілого, журналіста та активіста Олексія Подольського.

Зокрема, експоліцейський просив пом’якшити покарання, а представники Подольського – відправити справу на новий розгляд.

Контекст. Український журналіст і засновник інтернет-видання "Українська правда" Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Останній раз його бачила редактора цього ж видання Олена Притула на роботі. У листопаді 2000 року в лісі Київської області знайшли обезголовлене тіло, яке могло належати журналісту.

Осінню з'явились "плівки Мельниченка", які призвели до "касетного скандалу". Вони засвідчують, що до вбивства Гонгадзе причетні тодішній президент України Леонід Кучма та ряд інших високопосадовців та політиків.

23 листопада 2005 року Апеляційний суд Києва прийняв до розгляду кримінальну справу за обвинуваченням Миколи Протасова, Валерія Костенко і Олександра Поповича у навмисному вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

А 15 березня 2008 року суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

1