Вибори президента Франції: Макрон випередив Ле Пен

Після підрахунку 100% голосів чинний президент набрав 58,55% голосів
Важливо
Вибори президента Франції: Макрон випередив Ле Пен
Еммануель Макрон (фото: Emmanuel Macron / Facebook)
25 Квітня 2022, 08:06
читать на русском

Президентом Франції у другому турі виборів переобрано 44-річного Еммануеля Макрона.

Як повідомляє BBC, після підрахунку 100% голосів оголошено, що чинний глава держави набрав 58,55% голосів виборців, а його суперниця, депутатка французького парламенту Марін Ле Пен набрала 41,45%.

Таким чином Францією ще п'ять років керуватиме Еммануель Макрон.

Зазначається, що вперше за 20 років французький народ на президентських виборах дав ще один шанс чинному президентові:

Вперше за 20 років французький президент залишився при владі, а не вирушив на спокій після першого терміну в країні, де нелюбов до вищого керівництва давно стала межею національного характеру. Почасти йому допомогло те, що суперником була одіозна фігура Ле Пен, і багато французів у другому турі обирали з двох лих менше. Це не скасовує того факту, що Макрон вийшов лідером у першому турі, де протестного голосування за нього не було і зібрав 28% голосів, а перед виборами його рейтинг перевищував 40%, що небачено для французьких президентів з часів Жака Ширака.

Після оголошення результатів виборів Макрон виступив із промовою, в якій визнав, що країна розколота, однак пообіцяв бути президентом усієї нації:

Тим, ​​хто голосував за мене, але не за мої ідеї, а заради того, щоб не пустити у владу ультраправих – я перед вами у боргу. Я більше не кандидат одного табору, я – президент усіх.

Після програшу Марін Ле Пен у Твітері визнала поразку та подякувала французам за підтримку:

Вона заявила, що з політики не йде, а розпочинає "велику битву" на виборах до законодавчих органів країни.

Нагадаємо, 10 квітня у Франції завершився перший тур президентських виборів, участь у якому взяли 12 кандидатів у президенти. Згідно з офіційними даними, лідирував чинний глава держави Еммануель Макрон, він обійшов суперницю Марін Ле Пен на п'ять відсотків.

Читайте також