Від 1 липня до 1 вересня українцям потрібно заплатити податок на нерухомість

Рахунки власникам майна повинні були прийти до 1 липня
Важливо
Від 1 липня до 1 вересня українцям потрібно заплатити податок на нерухомість
Будинок (Фото: pexels)
1 Липня 2021, 13:01
читать на русском

Від 1 липня до 1 вересня українці мають сплатити податок на нерухоме майно.

Про це повідомили в Державній податковій службі України.

Податок нараховується фізичним особам-власникам будинків, квартир та іншої нерухомості за 2020 рік. Податок сплачується за кожен квадратний метр для квартир площею понад 60 кв. метрів і будинків понад 120 кв.метрів.

Податок розраховується, виходячи з розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2020 року - 4 723,00 гривень.

У кожному регіоні ставку встановлює місцева рада, але за законом вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2021 році максимальна сума - 70,8 грн за квадратний метр.

За прострочення оплати податку передбачений штраф у розмірі 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, понад 30 днів - 20%.

Пільги з цього податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • Об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 кв. метрів; житловий будинок перевищує 600 кв. метрів; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості перевищує 900 кв. метрів;
  • Об’єкта/об’єктів оподаткування, використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Отже, фізичні особи - підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу та фактично здійснюють діяльність у власній квартирі /будинку, не мають право на пільги з податку на нерухомість. Аналогічно сплачувати податок починаючи з першого квадратного метра повинні і особи, які здають житлову нерухомість в оренду (лізинг), - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 3 червня Київський апеляційний суд арештував нерухоме майно народного депутата України від фракції "За майбутнє" Віктора М'ялика, якого підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму понад 97 мільйонів гривень.

Читайте також

1