Від 1 липня скасують 2% податок на ФОП та повернуть перевірки бізнесу

В Україні з 1 липня 2023 року буде скасовано пільги по сплаті податку для 1 та 2-ої групи ФОП
Від 1 липня скасують 2% податок на ФОП та повернуть перевірки бізнесу
Податки (Фото: pexels)
30 Травня 2023, 11:41
читать на русском

Верховна Рада України підтримала законопроєкт №8401, що призведе до скасування "2% податку ФОП" з першого липня 2023 року. Пільгу було введено після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомили у телеграм-каналі ВРУ.

На засіданні у понеділок, 29 травня, законопроєкт було підтримано 227 нардепами. З цього слідує, що в Україні з 1 липня 2023 року буде скасовано пільги по сплаті податку для 1 та 2-ої групи ФОП.

Верховна Рада України прийняла за основу проєкт змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану (№ 8401).

Документом визначено, що з 1 липня 2023 року відновлюється проведення документальних планових податкових перевірок, які відбувалися до початку повномасштабного вторгнення. А також скасовується ряд податкових положень, що запроваджувалися на період воєнного стану.

Це крок на підтвердження виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику. Відповідно до цього документа, Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

Варто нагадати, що пільгову ставку у 2% було введено в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ. Стандартна ставка - 5%. Також прийняття даного законопроєкту було рекомендовано у межах моніторингової місії МВФ.

Нагадаємо, в січні Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Документом пропонується з 1 липня скасувати податкові пільги, введені після початку війни, а також повернути податкові перевірки.

1