Від 1 липня в Україні повернуть податкові перевірки та штрафні санкції

Також скасують 2% податку для ФОП
Головне
Від 1 липня в Україні повернуть податкові перевірки та штрафні санкції
Данило Гетманцев (фото: facebook.com/d.getmancev)
30 Березня 2023, 12:12
читать на русском

Податкову систему України з 1 липня повернуть до того стану, як вона функціонувала до початку війни. Повернуться податкові перевірки та штрафи.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Як зазначив депутат від "Слуги народу", "в середньому на місяць збираємо податків 80 млрд гривень, а на війну ми витрачаємо 130 млрд гривень".

"Тобто решту ми збираємо коштом запозичень, облігацій. Наші партнери не дають грошей на безпеку та оборону, це ті гроші, які ми повинні збирати всередині країни", - сказав він.

Гетманцев повідомив, що конкретно пропонується скасування 2% податку з обороту, який ввели навесні минулого року та який є альтернативою загальній системі оподаткування.

"Ми вважаємо, що він відіграв свою роль і погоджуємося з МВФ, що його наразі треба скасовувати з 1 липня", - сказав депутат з президентської фракції.

За його словами, крім цього, це відновлення документальних перевірок на тих територіях, де не йдуть бойові дії та відновлення покарань за невиконання податкових обов'язків на тих територіях, де не йдуть військові дії.

"Власне цим і приводиться система податкова до того стану, тих правил, які існували в мирний час до початку активної фази війни", - сказав Гетманцев.

Раніше Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проєкт закону, яким пропонується скасувати податкові пільги, введені після початку війни. Законопроєкт передбачає скасування 2% податку та повернення 3-ї групи оподаткування на довоєнні ставки з 1 липня. Також планують повернути податкові перевірки і штрафи на територіях, де не ведуться бойові дії.

Читайте також

1